HTML

Vasút a karácsonyi vásárban

2014.12.27. 17:37 :: arnolda

Bizony, nem tévedés a cím, errefelé még a karácsonyi vásárban is vonat jár, igaz, nem nagy, hanem kicsi.

A vásár története

A stuttgarti karácsonyi vásárt egy 1692-es oklevél említi először írásban, ezzel Európa legrégibb karácsonyi vásárai közé tartozik. 300 évvel ezelőtt a karácsonyi vásár természetesen még másként emelkedett ki az év többi szakában rendesen tartott vásárok közül, hiszen a kínálat ekkor is elsősorban mezőgazdasági és kézműipari termékeket ölelt fel. De a tél, az év vége és a karácsony közelsége már akkor is különleges hangulatot adott a vásárnak.

A karácsonyi vásár jelentősége évről évre növekedett a városban. 1780-tól kezdve a vásár az advent 3. vasárnapja utáni kedden kezdődött. Megjelentek a különböző mutatványosok, bűvészek, állatidomárok és borbélyok is. 1850-ben már mintegy 1200 árus gazdagította a vásár kínálatát, melyre az iparosodás is egyre inkább hatással lett.

A stuttgartiak életéből a XX. század háborús évei alatt sem maradt ki a karácsonyi vásár, igaz a lehetőségekhez mérten szerényebb formában. A turizmus jelentőségének növekedése a 70-es évektől aztán ismét változtatott a vásár arculatán. A piaci standok és sátrak helyét átvették a fabódék, melyek dekorációja és kivilágítása évről évre, egymással versengve próbálja kivívni a látogatók csodálatát.

8_11_beonyomas2.jpgAz egyik vendéglátós bódé teteje az öreg kastély előtt

A vásár ma az új kastély és a városháza közötti területen, a Schloss-, Karl-, Schiller- és Martktplatzon, mintegy 290 árus részvételével kerül felállításra. Az advent első hétvégéjétől karácsonyig terjedő időszakban 3,5-4 millió látogató tekinti meg összesen mintegy 1,6 km hosszúságban az árusok standjainak kínálatát.

 

8_12_benyomas3.jpgRészlet a mézeskalács-árus üzletéből

A szervezők a gyerekekről és a játékos kedvű felnőttekről sem feledkeznek meg, hiszen a Schlossplatzon lévő "meseországban" jégpálya, mini-óriáskerék, körhinta, és minivasút is felállításra kerül évről évre.

8_1_madartavlat.jpgA "meseország" madártávlatból. Középen, a gyep szélén a minivasút a kék alagúttal.

8_10_benyomas_1.JPGBódédekoráció a "meseországban"

A vásári minivasút

A minivasút igazi különlegesség. Egy kisvasút a kisvasútban. Az attrakció egy nyolcast formázó útvonalon köröző, valódi gőzvontatású kerti vasút, ami a látogatókat megfelelő viteldíj ellenében szállítja körbe. A nagy érdeklődésre való tekintettel három gőzmozdony van szolgálatban a kerti vasúton. Jellemzően egy úton, egy felkészítés alatt van (vízpótlás és gőzfejlesztés), egy pedig tartalék. A vásárba látogató kicsiket és nagyokat általában egy négy kocsiból álló szerelvény viszi körbe. A szerelvény elején a vezetőnek külön helye van.

8_4_mozdony.JPGAz egyik mozdony a Deutsche Reichsbahn számára készült, 99 211 számú, keskeny nyomtávú gőzmozdony kicsinyített mása. Az eredeti mozdony a mai napig az észak-németországi Wangerooge-ban látható kiállítva. A hasonlóság - a festéstől eltekintve - a mozdony Wikipédia szócikkében is megtekinthető

 

A pálya nyolcas alakú, tehát keresztezi önmagát. A nyolcas egyik végében az állomás található, ahol az utascsere és a felkészítés történik. Itt található egy konténer is, ami a kocsiszín szerepét látja el. Itt töltik az éjszakát a mozdonyok, és itt tárolják a karbantartáshoz szükséges felszerelést. A nyolcas állomással szembeni végében egy alagutat építettek fel, ami még tovább színesíti az utazási élményt.

Akinek a gőzvontatású kerti vasút élménye eddig még nem lenne elegendő, annak a szervezők a pálya mentén modellvasutakat építettek fel. A kialakított jelenetek tipikus német tájakat ábrázolnak, és a házak között és körül a német vasúttörténet szereplőinek kicsinyített másai róják a köröket. Van közöttük teher- és személyvonat, de még villamos is.

8_3_utazas.jpgA legnagyobb jelenet a háttérben elhaladó kerti vasúttal

A jelenetek egy-egy részletéből adnak ízelítőt a következő képek.

8_5_kapolna.JPG

8_6_futohaz.JPG

8_7_allomas_reichenbach.jpg

8_8_kismozdony.JPG

8_9_masik_ag.jpg

És aki a képek mellett a gőzmozdony füttyét is szívesen meghallgatná, nézzen bele ebbe a videóba!

 

Források:
http://stuttgarter-weihnachtsmarkt.de
http://en.wikipedia.org/wiki/DRG_Class_99.21
https://www.youtube.com/watch?v=hMqtNQrdZKQ

Szólj hozzá!

Címkék: vásár karácsony kerti vasút

A bejegyzés trackback címe:

https://stuttgartbahn.blog.hu/api/trackback/id/tr36968569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása