HTML

Stuttgartba(h)n

Stuttgartból, Stuttgartról, vas-, és más utakról, melyek errefelé vezetnek.

Friss topikok

A Stadtbahn-hálózat

2014.10.25. 21:43 :: arnolda

Mielőtt belevágnánk a virtuális túrába a stuttgarti Stadtbahn-vonalakon, érdemes a hálózat felépítéséről néhány szót szólni.

A rendszer ténylegesen egyetlen hálózatot képez több ponton is fonódó Stadtbahn-vonalakkal. A vonalak öt nagy csoportba oszthatók.

A keresztirányú vonalak (U5, U6, U7, U12, U15) a völgyet, ahol a belváros elhelyezkedik, keresztirányban szelik át. Ezek a járatok a délre, magasabban, a Filderebene elnevezésű területen elhelyezkedő külvárosokat és elővárosokat kötik össze az északi területekkel. Az öt vonal az Olgaeck megállónál találkozik és éri el a völgy alját. Az itt kezdődő alagútban közösen haladnak keresztül a főpályaudvar érintésével a városi könyvtár (Stadtbibliothek) megállóig, ahol újra elkezdenek szétválni.

A hosszirányú (U1, U14) és az átlós (U2, U4, U9) vonalak a Neckar völgyéből érkeznek a belváros felé, és a belvároson keresztül a völgy nyugati és délnyugati peremére kapaszkodnak fel. Az öt vonal Stöckach megállónál találkozik össze, és a föld alá térve egy rövid közös szakaszon a kastélyparkkal (Schlossgarten) párhuzamosan halad. Még a főpályaudvar elérése előtt a vonalak két külön tengelyre válnak szét. A hosszirányú vonalak délnyugati irányba haladva újra találkoznak, és a völgy leghosszabb, viszonylag enyhe emelkedésű részén futnak. A másik három vonal azonban átlósan, a völgy oldalán felkapaszkodva éri el a Stuttgart nyugati városrészében (West) lévő végállomásokat.

Az érintő irányú vonalak (U3, U8, U13) a belvároson nem haladnak keresztül, hanem a város északi és déli oldalán a többi vonal között biztosítanak összeköttetéseket.

A különvonalak (U11, U19) csak rendezvények idején közlekednek, és a fontos belvárosi csomópontoktól biztosítanak utazási lehetőséget a rendezvényközpontnak számító Neckarparkhoz, ahol a stadion, az aréna és a sörfesztiválnak és számos más szabadtéri rendezvénynek otthont adó nyílt terület, a Wasen található. Ezek a járatok csak rendezvényekhez kapcsolódóan, külön meghirdetett menetrend szerint közlekednek.

5_Liniennetz.jpg

A stuttgarti Stadtbahn-hálózat térképe 2014-ben (Forrás: SSB)

A hossz- és keresztirányú, valamint átlós vonalak két találkozási pontja a Charlottenplatz és a főpályaudvar (Hauptbahnhof), melyek így a legjelentősebb Stadtbahn-csomópontok. A rendszer a belvárosi szakaszon közös pályán futó vonalaknak köszönhetően a centrumban nagy járatsűrűséget biztosít. A vonalvezetés lehetővé teszi, hogy a városközpont a legtöbb esetben átszállásmentesen elérhető legyen, és a város két pontja között pedig jó eséllyel legfeljebb egy átszállással közlekedhessünk.

A belvárosi szakaszon a Stadtbahn fontos kiegészítője az S-Bahn is, melyet a fenti vonalhálózati térképen szürke színű vonalak jelölnek. A főpályaudvartól délnyugati irányba futó S-Bahn-alagút a völgy hosszában, a kereszt irányú és átlós vonalak között elhelyezkedő, további kötött pályás tengelyt képez.

Mindezek után, hogy nagy vonalakban képet alkothattunk a rendszerről, nézzük azokat a képet alkotó vonalakat egyesével!

 

Források:
http://de.wikipedia.org/wiki/Stadtbahn_Stuttgart
http://ssb-ag.de

 

Szólj hozzá!

Címkék: Stadtbahn U-Bahn

A bejegyzés trackback címe:

https://stuttgartbahn.blog.hu/api/trackback/id/tr416722669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása