HTML

Az európai vérkeringésben

2014.06.16. 22:32 :: arnolda

Stuttgart nem válhatott volna jelentős közigazgatási és gazdasági központtá, ha a város nem lenne jól elérhető a külvilág számára, s a külvilág sem lenne jól elérhető a stuttgartiak számára, különös tekintettel a hatalmas mennyiségű árura, amit a városban és vonzáskörzetében állítanak elő.

Stuttgart Baden-Württemberg egyik legfontosabb regionális elosztószerepet betöltő közlekedési csomópontja, mely a városnak és környékének nagyon jó kapcsolatokat biztosít az európai és világszinten legfontosabb csomópontok irányába.

Repülőn

Stuttgart nemzetközi repülőtere a várostól délre helyezkedik el. A reptér kis és közepes hatótávolságú gépek fogadására alkalmas, ennek megfelelően németországi és európai városokba, valamint földközi-tengeri és atlanti üdülőhelyek irányába indulnak járatok. A Germanwings légitársaságnak köszönhetően napi 1-2 járatpár közlekedik a Stuttgart-Budapest viszonylaton is.

A repülőtér és a városközpont között helyi jelentőségű vasútvonal (S-Bahn) teremt közvetlen kapcsolatot.

1_Repülőtér_távolról.JPG

Parkolótér és kifutópálya egy érkező repülővel

Hajón

A város folyója, a Neckar a Duna forrásvidékének közelében, a Fekete-erdőben ered, azonban a nagy európai vízválasztónak azon az oldalán, melyről az Atlanti-óceánba ömlenek a vizek. A Neckar Stuttgart vonzáskörzetébe érve, Plochingentől hajózható, és jelentős logisztikai kapcsolatot teremt a helyi ipar számára a Rajnán keresztül az európai folyami hajózási útvonalak irányába. A folyón csak kisebb merülésű, keskenyebb teher- és személyhajók közlekedhetnek. A folyó erősen szabályozott, számos vízlépcső és vízerőmű található rajta, melyeken keresztül zsilipeléssel közlekedhetnek a hajók. Az egyik ilyen duzzasztómű éppen Stuttgartnál található.

1_Cannstatt_vízerőmű.JPG

A cannstatti duzzasztómű közúti híddal

Közúton

A városba irányuló személy- és teherforgalom jelentős összeköttetései a várost érintő autópályák is, melyek az európai közúti közlekedési folyosókba kapcsolják be Stuttgartot. A várost délen érinti az A8-as autópálya, mely jelentős európai tranzitkorridor, Dél-Németországot kelet-nyugati irányba szeli át, és az osztrák határtól, Salzburg térségéből Münchenen, Augsburgon, Ulmon és Stuttgarton keresztül Karlsruhéig, csaknem a francia határig bonyolítja a közlekedést. Ez a folyosó a Magyarországról Ausztrián át Nyugat-Európa felé irányuló forgalom egyik fontos útvonala is egyben.

Stuttgarttól nyugatra halad az A81-es autópálya, mely inkább regionális forgalmat bonyolít, és a svájci határtól, Zürich irányából indulva, Baden-Württemberget észak-déli irányba átszelve biztosít összeköttetést Stuttgarton és Heilbronnon át Würzburgig a kelet-nyugat irányú közlekedési folyosók között.

1_Autópálya.JPG

Az A8 Stuttgartnál

Vasúton

Stuttgart vasúti szempontból egy fontos kelet-nyugat irányú tranzitkorridor mentén fekszik, mely németországi szakaszán lényegében párhuzamosan halad az A8-as autópályával. A tranzitkorridornak köszönhetően Stuttgart jelentős gyorsvasúti kapcsolatokkal rendelkezik Münchenen át Ausztria, Karlsruhén át Franciaország, és Mannheimen át a Rajna-völgy irányába.

A város sajátos fekvésének köszönhetően a vasútvonalak városba történő felszíni bevezetése csak egy irányból, a Neckar-völgye felől lehetséges, ezért Stuttgart fejpályaudvarral rendelkezik. Ide futnak be a regionális vonalak szerelvényei is.

A főpályaudvar elhelyezkedésének köszönhetően a távolsági járattal érkező utas egyből a városközpontba érkezik, ez egyben a városi tömegközlekedés súlypontja és legfontosabb átszállási pontja is egyben.

1_Pályaudvar.JPG

A stuttgarti főpályaudvar épülete bal oldalon a szőlőhegyek lankáival

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stuttgartbahn.blog.hu/api/trackback/id/tr26288398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása